Lava startet allerede i 1977 i Årdal av Svein Dag Hauge og Per Hillestad og var i begynnelsen et instrumentalband som spillte jazzrock. Debutalbumet Lava kom i 1979. Fra 2 albumet Cruisin ble Rolf Graf, Geir Langslet, Per Kolstad, Marius Muller og Sigurd Køhn med i bandet. Egil Eldøen ble bandets vokalist i 1982.

På -80 tallet turnerte Lava og ga ut nye album, og fikk Spelemannspris i pop i 1984. De turnerte i en årrrekke verden rundt sammen med Randy Crawford.

Musikerene i Lava har deltatt på en rekke album som studiomusikere, i tillegg til soloalbum fra Egil Eldøen, Rolf Graf, Svein Dag Hauge og Per Kolstad. De gav ut 3 nye album på 2000 tallet.

Sigurd Køhn døde i 2004 i tsunamien i Asia og Rolf Graf døde i 2013.

Lava er endelig tilbake med nytt album; Water. 12 nye låter som viser vitaliteten til dette strålende bandet. Konserten byr på et knippe av det nye materialet 
I tillegg til de gode gamle låtene fra Lavas store repertoar. De har valgt seg Bergen og Ole Bull scene for denne konserten og  lover trøkk, musikalitet og musikalske opplevelser.

På scenen:
Egil Eldøen, vokal  Svein Dag Hauge, gitar - Per Hillestad, trommer - Jonny Sjo, bass - Frode Østang Mangen, keyboards og Kåre Kolve, saxofon.
Lyd: Eilif Stene